NIPT

De NIPT(niet-invasieve prenatale test ) is vanaf 1 april 2023 onderdeel van het reguliere programma voor prenatale(tijdens de zwangerschap ) screening(onderzoek ). Bij de NIPT wordt bloed afgenomen bij de zwangere. Het bloed wordt onderzocht in een laboratorium om te kijken of er bij de foetus aanwijzingen zijn voor down-, edwards- of patausyndroom. Daarnaast kan de zwangere ervoor kiezen of ze wel of geen terugkoppeling wil van nevenbevindingen.
Antwoorden op veelgestelde vragen zijn te vinden op pns.nl.

Handleidingen
Beschrijving invullen labaanvraag
Beschrijving invullen labaanvraag zwangere zonder BSN
Beschrijving aanmaken hertest labaanvraag NIPT
Aanvraag gegevens via ZorgMail (AANNIP bericht)
Beschrijving intrekken labaanvraag
Beschrijving notificaties en uitslagen
Beschrijving bekijken van uitslagen
Beschrijving overzicht labaanvragen NIPT 
Blood draw information for the client
Handleidingen bronsystemen
Beschrijvingen voor het aanleveren van berichten voor onder andere de NIPT aanvraag zijn te vinden op de pagina Handleidingen XML aanlevering.
Formulieren
Formulieren voor het aanvragen Peridos rollen counseling, ETSEO en TTSEO.
Aanvraag berichten
Meer informatie over het bericht dat nu wordt gebruikt (AANNIP v3.0), is te vinden op XSD, voorbeeld XML en beschrijving van berichten

Handleidingen financiering Handleiding BAO databeheerder
Vastleggen financiële gegevens bloedafnameorganisatie
Beschrijving declaratie(bundel) overzicht bloedafnameorganisatie
BAO gegevensoverzicht en foutmeldingen
Formulieren
De rollen voor bloedafnameorganisaties in Peridos zijn beschreven in Rollen Peridos voor BAO.

Aanvraagformulier rol BAO Contactpersoon Algemeen,, in te vullen door de eindverantwoordelijke contactpersoon en na ondertekenen versturen naar helpdesk@peridos.nl.

Aanvraagformulier rollen bloedafnameorganisatie in te vullen door de BAO contactpersoon algemeen en versturen naar helpdesk@peridos.nl.

Aanvraagformulier nieuwe bloedafnamelocatie in te vullen door de BAO contactpersoon algemeen en versturen naar helpdesk@peridos.nl.

Wijzigingsformulier BAO (vervangend) eindverantwoordelijke contactpersoon,, in te vullen door de eindverantwoordelijke contactpersoon en versturen naar helpdesk@peridos.nl.

Wijzigingsformulier verzendmethode bloedafnameorganisatie, in te vullen door de BAO contactpersoon algemeen en versturen naar helpdesk@peridos.nl.

Aanvraagformulier nacalculatie transportkosten bloedafnameorganisatie, in te vullen door de BAO contactpersoon algemeen en versturen naar helpdesk@peridos.nl.

Declaratieformulier nacalculatie transportkosten bloedafnameorganisatie, in te vullen door de BAO contactpersoon algemeen en versturen naar helpdesk@peridos.nl.

 

Retourberichten
Vanuit bloedafnameorganisaties worden gegevens over de bloedafname naar Peridos gestuurd. Dit kan via verschillende berichten waarvan de beschrijvingen hieronder gedownload kunnen worden.
HL7 berichten
OML^O21 (versie2.5)
ORU^R01 (versie 2.5)
OUL^R21 (versie 2.4)
Edifact bericht
MEDLAB

Handleidingen financiering
Vastleggen financiële gegevens NIPT laboratorium

Beschrijving declaratie(bundel) overzicht Laboratorium

Formulieren
De rollen voor de NIPT labs in Peridos zijn beschreven in de Beschrijving rollen voor NIPT laboratoria in Peridos.

Het aanvraagformulier rol NIPT LAB Contactpersoon Algemeen in te vullen door de NIPT lab contactpersoon algemeen en na ondertekenen versturen naar helpdesk@peridos.nl

Het aanvraagformulier rollen NIPT laboratoria te vullen door de NIPT Lab contactpersoon algemeen en versturen naar helpdesk@peridos.nl.